Vakaa, vahva ja näppärä – Zodiac on aktiivisen vesilläliikkujan unelma

25.5.2016

Maailmalla Zodiac on melkeinpä synonyymi ilmatäytteiselle veneelle – eikä ihme! Ranskalainen Zodiac on maailman suurin kumiveneiden valmistaja ja oman alansa maailman markkinajohtaja. Zodiacien nimeen vannoi jo aikanaan myös legendaarinen tutkimusmatkailija Jacques-Yves Cousteau.

Ilmatäytteistä Zodiac-venettä on lähes mahdoton kaataa, minkä lisäksi se kantaa tehokkaasti raskastakin kuormaa. Helposti kuljetettavat, ketterästi ohjautuvat, vakaat ja tilavat Zodiacit ovatkin aktiivisen ihmisen unelma. Ne ovat täydellisiä apuveneitä esimerkiksi purjehduksessa ja toimivat upeasti vaikkapa sukellusporukan kyytinä. Zodiacien myynti kasvaa paitsi maailmalla, myös Suomessa.

Kun täysin ilmatäytteinen Zodiac-vene on tyhjennetty, se rullataan perälautansa ympärille. Lopputuloksena on veneen koosta riippuen reilun metrin mittainen, 20–44 kilogramman painoinen paketti.

Zodiac-vene


Sisäpohja valitaan tarpeen mukaan

Ilmatäytteisissä Zodiac-veneissä sisäpohja valitaan käyttötarpeen mukaan: ilmatäytteisen sisäpohjan sijaan veneeseen voidaan valita rima-, vaneri- tai alumiinilevylattia. 

Rimalattia rullautuu pakettiin kuten ilmatäytteinenkin, mutta levyt tulee kerätä pois ennen rullausta ja asetella jälleen paikalleen ennen käyttöä. Kokonaan ilmatäytteinen vaihtoehto onkin paras valinta esimerkiksi karavaanareille, joille veneen saaminen mahdollisimman kätevästi pieneen pakettiin on tärkeää.

Ilmatäytteinen lattia eristää myös lämpöä, on miellyttävä jalan alla ja tekee veneestä levylattiaversioita kevyemmän käsiteltävän.

Zodiac Cadet Fast Roller Acti-V on markkinoiden ainoa ilmalattiainen vene, jossa köli on integroitu korkeapaineiseen pohjalaattaan. Tämän ansiosta veneen ulkopohja on muodoltaan teräväpiirteinen ja jäykkä, muistuttaen käsiteltävyydeltään lähes kovarunkoista venettä, kertoo Ari Pajari Konekeskolta.

Kahden veneen parhaat puolet yhdessä

Suomessa suosituimpia Zodiac-veneitä ovat Cadet-sarjan eri mallit sekä RIB-veneissä Pro- ja Pro Open -sarjan veneet.

Cadetit sopivat hienosti esimerkiksi isomman purje- tai matkamoottoriveneen apuveneiksi. RIB-veneissä on lasikuiturunko ja ilmatäytteiset reunat. Niissä yhdistyvät siis kahden hyvin erilaisen venetyypin parhaat puolet: lasikuituveneen ajo-ominaisuudet sekä ilmatäytteisen veneen vakaus ja merikelpoisuus.

– Pienet RIB-veneet on helppo ajaa isomman veneen viereen, joten ne sopivat erinomaisesti esimerkiksi purjehduspuolen valmennustehtäviin, Pajari sanoo.

RIB-veneiden merikelpoisuus on omaa luokkaansa: vakautta ja kantavuutta antavan ponttonin ansiosta pohjan V-kulma voi olla tavanomaista jyrkempi, joten se halkaisee aallot paremmin. Näin ollen sillä voi liikkua kovassakin merenkäynnissä, monesti silloinkin, kun tavallisen veneen kanssa on jo suunnattava satamaan.

Zodiac-vene


Zodiac Pro -veneet on helppo tuunata

Siviilikäyttöön valmistettujen Zodiacien suurikokoisinta päätä edustavat Pro-sarjan lasikuitupohjaiset RIB-veneet. Pro-sarjan veneen perustana ovat tietenkin runko sekä ponttoni, mutta sisuskalut voi kukin asiakas valita ja sijoitella juuri oman tarpeensa vaatimalla tavalla, olipa kyseessä sitten sukellusporukka, ammattikalastaja tai vaikkapa vesiurheilija.

– Sukeltajat tarvitsevat paljon avointa tilaa, heille veneen sisustukseksi riittää periaatteessa pelkkä seisottava ohjauskonsoli, sukellusta itsekin harrastava Pajari tuumaa.

– Vesiurheilutarkoitukseen tulevaan veneeseen voi ohjauspulpetin asettaa tavallista edemmäs ja hankkia kuljettajalle nojausbolsterin. Kun vetotolpan vielä asettaa painopisteen kohdalle, tulee siitä mainio vetovene, Pajari antaa esimerkin.

Zodiac valmistaa veneitä myös vaativaan ammatti- ja sotilaskäyttöön. Suomessa näitä veneitä käyttävät lähinnä eri viranomaistahot kuten rajavartiolaitos, poliisi, pelastuslaitos, merivoimat, laskuvarjojääkärit ja taistelusukeltajat.

Zodiac-vene


Zodiacin myyntiluvut kasvavat myös Suomessa

Zodiac on perustettu 1800-luvun puolella, ja monet maailmalla nykyään yleisesti käytössä olevista ilmatäytteisten veneiden rakenteista ovat alun perin peräisin juuri Zodiacilta. Onpa muuan legendaarisella punapipoisella merentutkijallakin oma osansa Zodiacin historiassa.

– Kapteeni Jacques-Yves Cousteaun ansiosta termi ‘Zodiac’ on monessa kielessä melkeinpä synonyymi ilmatäytteiselle veneelle. Cousteaun veneet olivat edelleenkin tuotannossa olevia Zodiac Classic -veneitä, Pajari kertoo.

Zodiacien maine laadukkaina veneinä onkin levinnyt ympäri maailmaa. Myös Suomessa myyntiluvut kasvavat tasaiseen tahtiin.

– Päiväveneilyn suosion kasvaessa myös suomalaiset lähtevät aiempaa useammin veneilemään tehdäkseen jotain erityistä, kuten harrastaakseen vesiurheilua tai vaikkapa sukellusta. Siihen konseptiin Zodiacit sopivat paremmin kuin hyvin, Pajari toteaa.

Tutustuthan laajaan Zodiac-veneiden mallistoon verkkosivuillamme!

« Takaisin