Vene talviteloille – muista nämä 3+1 tärkeää vaihetta!

7.10.2016

Syksyn tullen on aika saatella vene talviteloille. Jotta keväällä venekauden aloitus olisi jälleen yhtä juhlaa, muista huolehtia seuraavat seikat kuntoon näin kauden lopuksi!


1. Tekstiilit ja elektroniikka talteen

Ennen veneen talviteloille laittoa kannattaa sieltä poistaa irrotettavat tekstiilit. Näin ne säilyvät hyvinä ensi kesään eivätkä kerää hometta. Kaikki muutkin kosteutta imevät tavarat on hyvä viedä muualle varastoon. Voit myös laittaa veneen sisälle kuivapallon imemään säilytyksen aikana muodostuvaa kosteutta pois.

Homeen kertymisen estämiseksi kannattaa myös veneen köydet vetää ulos lokeroista. Pese köydet ja ripusta ne löyhästi roikkumaan, jotta ne kuivuvat.

Lämpötilojen vaihtelu ei tee hyvää elektroniikalle. Niinpä elektroniset laitteet kannattaa mahdollisuuksien mukaan ottaa veneestä kotiin talveksi. Eipä ole sitten rosvoillekaan niin paljon houkutuksia!

Puhdista veneen mahdollinen keitin huolellisesti, samoin tasot sen ympärillä. Veneen muutkin tasot on hyvä pyyhkäistä puhtaiksi, mihin sopivat erinomaisesti esimerkiksi erilaiset Star brite -tuotteet. Puhdistuksella ehkäiset jälleen homeen muodostumista talven aikana.

Muista myös tyhjentää mahdollinen vesisäiliö. Älä jätä veneeseen sisälle mitään nesteitä, kuten pesuaineita.

Veneen talviteloille siirtäminen

 

2. Telakoi tukevasti, suojaa ilmavasti

Nostaessasi venettä liinoilla pidä vene aina vaakasuorassa. Jos laitat veneen talveksi trailerin sijaan pukeille, varmistu siitä, että pukit ovat tukevat ja vakaat ja että painojakauma on tasainen. Voit pehmustaa sivutukia laittamalla väliin vaikka palan solumuovia.

Varaa sivutukia ainakin kaksi paria, jotta vene pysyy varmasti pystyssä.

Muista, että veneen tulee lopulta levätä kölin päällä. Jos paino jakautuu sivutuelle, tuki voi tehdä painauman veneen pohjaan, millä taas on vahingollinen vaikutus veneen kulkuominaisuuksiin.

Pese veneen pohja, kyljet ja kansi heti noston jälkeen – pesu on helpompaa, kun vene on vielä kostea. Sopivat tuotteet pesuun löydät Star brite -tuoteperheestä.

Veneen talviteloille siirtäminen


Jos säilytät venettä ulkona, peitä se pressulla. Pressu tulee kiinnittää huolellisesti, mutta varmista, että ilma pääsee silti kiertämään veneessä, jotta hometta ja tunkkaisuutta ei syntyisi. Jätä mahdolliset luukut veneessä auki, niin ilma kiertää. Yamarin-veneille on suunniteltu oma mallikohtainen Yamarin-talvisuoja.

Muista käydä myös talven aikana tarkistamassa pressun kiinnitykset ja lumikuorma.


3. Tarkista veneen kunto

Tarkista moottorin suoja-anodien lisäksi myös veneen anodien kunto, ja vaihda ne tarvittaessa. Suoja-anodit suojaavat veneen tärkeimpiä osia syöpymiseltä.

Kun vene on tukevasti talviteloilla, on hyvä tarkistaa rungon kunto. Jos kolhuja löytyy, hio ne auki, jotta laminaattiin kertynyt kosteus pääsee poistumaan. Korjaa vauriot keväällä ennen veneen vesille laskua. 

Veneen talviteloille siirtäminen


Voit myös vahata veneen kevyesti, se helpottaa tulevan kevään kuntoonlaittoa.

Syksyllä on hyvä myös tarkistaa veneen varusteiden kunto, ja tehdä itselleen muistilista uusittavista tuotteista. Keskitalvella saattaa tehdä hyviä ja edukkaita löytöjä vaikkapa kelluntaliivien tai köysien osalta. Tarkista ainakin potkuri, kuomu, köydet, pelastus- ja  kelluntaliivit, venehaka, sammutin, ankkuri, ankkuriköysi sekä käyttämäsi haat ja sakkelit. 

+1: Perämoottori huollon kautta talviunille

Syyshuolto on perämoottorin tärkein huolto vuoden mittaan. Onnistunut ja ammattitaidolla tehty syyshuolto pidentää perämoottorin käyttöikää ja ylläpitää sen toimintavarmuutta – tuo perämoottorisi merkkihuollon hellään huomaan!

Veneen talviteloille siirtäminen

« Takaisin