Tärkeintä on järki! Näin juhannuksesi sujuu veden äärellä turvallisesti

20.6.2016

Aiotko juhlistaa juhannusta vesillä tai vaikkapa omassa mökkirannassa? Juhannuksen juhlahumussakaan ei turvallisuutta kannata unohtaa. Tarkista muutama perusseikka ennakkoon ja pidä järki päässä, niin sinä ja seurueesi ette päädy tilastoihin.

Tuhansien järvien maassa ja maailman kauneimman saariston äärellä ei ole ihme, että keskikesän juhlaa vietetään mieluusti rannoilla ja vesillä. Ehkä suunnitteletkin venematkaa mökille tai juhannuskokkoa katsomaan? Pitkän talven jälkeen on muutama perusasia hyvä palauttaa mieleen, jotta juhlinta sujuisi turvallisesti.

Montako mahtuu veneeseen?

Juhannuksen riennoissakaan ei ole syytä ylenkatsoa veneen kantavuussuosituksia.

– Jos vene on suunniteltu neljälle, siihen ei mene kuin neljä ihmistä, sanoo myyntipäällikkö Marita Tuoma Konekeskolta.

– Valitettavasti tätä sääntöä laiminlyödään erittäin usein.

Jos vene ylikuormitetaan, sen ominaisuudet muuttuvat: varalaita pienenee, painojakauma heittelee ja veneen hallittavuus vaikeutuu. Vene saattaa hörpätä vettä, mikä taas voi nopeasti johtaa isoonkin merihätään.

– Isommilla veneillä harvemmin sattuu onnettomuuksia, jos kuski vain on selvä. Juhannuksen onnettomuudet tapahtuvat yleisimmin pienveneillä, Tuoma toteaa.

Tilastojen mukaan suurin onnettomuustekijä on veneen kallistuminen, ja Tuoma korostaakin, että ylikuormituksen välttämisen lisäksi on etenkin pienemmissä veneissä, kuten soutuveneissä, huolehdittava myös tasaisesta painojakaumasta ja tarpeettomasta veneen laidalta toiselle liikkumisesta.

Turvallisesti vesillä


Tissuttelulla on seuraamuksensa

Juhannusta juhlistetaan usein monenlaisilla juomilla, snapseista ja ruokaoluesta aina kuohuvaan. Käsitys alkoholin määrästä omassa kropassa voi herkästi vääristyä, kun nautiskelu on jatkunut päivän mittaan.

Humalatila voi herkästi olla ymmärrettyä voimakkaampi. Promilleraja veneilyssä on 1 ‰.

– Veneen kippari on aina vastuussa itsensä lisäksi muista veneessä olijoista ja tietysti itse veneestäkin, tämä on hyvä muistaa aina vesillä liikkuessa toteaa Tuoma.

Turvallisesti vesillä


Kaikille pelastusliivit päälle

Lapsi on tärkeää opettaa ja totuttaa siihen, että pelastusliivit ovat päällä aina veden läheisyydessä oltaessa. Ei siis pelkästään veneessä, vaan myös rannalla ja laiturilla leikittäessä.

– Jos lapsi vaikkapa kaatuu ja lyö päänsä rannalla leikkiessään, eikä kukaan sattumalta sitä huomaa, on tärkeää, että pelastusliivit ovat päällä ja kääntävät lapsen kasvot ylös vedestä, Tuoma toteaa.

Myös aikuisen on syytä pitää liivit päällä muutoinkin kuin veneessä. Veteen saatetaan helposti kapsahtaa myös matkalla veneeseen, ja silloin veneessä odottavista liiveistä ei ole pienintäkään apua.

– Kun aikuinen pukee pelastus- tai kelluntaliivit päälleen hyvissä ajoin, hän antaa tärkeän esimerkin myös lapsille, Tuoma sanoo.

Jokaiselle veneilijälle on oltava sopivat pelastus- tai kelluntaliivit. Jos mukana veneessä on kissa tai koira, on lemmikillekin syytä olla kelluntaliivit. Vaikka lemmikki uisi hyvinkin, sen nostaminen takaisin veneeseen tai laiturille on monin verroin helpompaa asianmukaisessa lemmikkiliivissä olevasta kahvasta. Katso pelastus- ja kelluntaliivitarjontamme verkkokaupasta

Turvallisesti vesillä


Ovatko perusvarusteet mukana?

Suomen suvessa sää voi muuttua nopeastikin. Yksi helpoimmista konsteista varautua siihen on hoksata pakata riittävän paljon riittävän lämpimiä ja säänkestäviä vaatteita – koko sakille. Tsekkaa myös, että ensiapulaukusta löytyvät kaikki perustarvikkeet ja että pakkauksen lääkkeet eivät ole vanhentuneet.

Entä ovatko ankkuri, mela ja äyskäri mukana sekä köydet kunnossa? Hätäraketista tai punasoihdustakaan ei ole haittaa, tosipaikan tullen niitä saatetaan tarvita. Hätämerkinantovälineet on syytä uusia kun niihin merkitty käyttöaika on ummessa. Vanhentunut pyrotekniikka on paitsi turvallisuus-, myös paloriski. Myös veneen sammutin tulisi tarkastaa vuosittain, epäkuntoisesta ei juuri ole iloa.

Yleisimmin venematka katkeaa polttoaineen loppumiseen. Ennen köysien irrottamista kannattaakin siis vilkaista polttoainemittaria ja tarvittaessa ottaa vaikka varakanisteri mukaan.

– Siltä varalta jos jotain kuitenkin sattuisi, on varmuuden vuoksi hyvä laittaa näkyvästi esille ja tallentaa matkapuhelimeen myös yleinen hätänumero ja meripelastusseuran tai merivartioston puhelinnumero, Tuoma vinkkaa.

Jos joku saa veneessä vaikkapa sairaskohtauksen, on oikea numero 112.

Vapaaehtoisvoimin toimiva meripelastusseura ei ole viranomaistaho, mutta pystyy tarjoamaan apua esimerkiksi moottoririkon sattuessa niin merellä kuin sisävesilläkin. Meripelastusseuran toimintaa voi tukea lahjoituksilla tai Trossi-jäsenyydellä.

Katso veneilyvarustevalikoimamme verkkokaupasta.

« Takaisin