Prätkä talviunille – näin se hoituu näppärästi!

14.10.2016

Moottoripyörä tulee talvella säilyttää kuivassa, tasalämpöisessä ja ilmavassa paikassa. Ennen prätkän talviunille päästämistä kannattaa muistaa muutama huoltotoimenpide, joilla ehkäistään ajokauden alussa mahdollisia ongelmia.

Aloita moottoripyörän syyshuolto pesemällä pyörä huolellisesti ja viimeistele pesu vahapinnalla. Keväällä on mukava polkaista käyntiin kiiltävä ja vahasuojan ansiosta kauniina säilynyt pyörä!

Tarkista samalla pyörän kunto silmämääräisesti. Ovathan esimerkiksi katteet kunnossa?

Jos ketjuissa on hiekkaa, kannattaa ne pestä ja sitten rasvata Yamalube-ketjun voiteluaineella. Puhtaille ketjuille riittää pelkkä rasvaus.

Prätkän talvihuolto

Vaihda moottoripyörän öljyt sekä sytytystulpat ja puhdista tai tarvittaessa vaihda suodattimet.

Muistatko, milloin viimeksi vaihdoit jarrunesteet? Vaihtovälisuositus on 2 vuotta. Käytön aikana nesteen lämpötilat vaihtelevat voimakkaasti, mikä aiheuttaa ilmankosteuden kondensoitumista öljyn sekaan. Lisäksi jarrusatuloiden mäntien liikkeestä kertyy öljyn joukkoon likaa.

Mikäli moottoripyöräsi voi talven aikana saada pakkasta, muista tarkistaa myös, että prätkäsi jäähdytysneste kestää kylmyyttä. Jäähdytysnesteen vaihtovälisuositus on 3 vuotta. Yamalubelta löydät käyttövalmiin jäähdytysnnesteseoksen, joka kestää -35C° pakkasta ja joka sopii lähes kaikkiin moottoripyöriin.

Muista talvea vasten voidella myös pyöräsi lukot.

Prätkän talvihuolto


Talvisäilytykseen laittaminen

Moottoripyörän akku kannattaa irrottaa ja ottaa talven ajaksi irti ja säilyttää se täyteen ladattuna paikassa, jossa lämpötila pysyy tasaisena.

Jos et halua tai voi tätä tehdä, kannattaa ostoslistalle laittaa Yamaha YEC-50 akku- ja säilytyslaturi. Se on yleismallinen apu paitsi moottoripyörien, myös esimerkiksi skoottereiden ja perämoottoreiden akkujen tueksi. Yamaha YEC-50 akku- ja säilytyslaturipaketti sisältää akkuun kytkettävän latauspistokkeen, jonka asentamisella vältät ainaisen akun irrotuksen. Pistokkeen asennuksen jälkeen laturi on aina helposti ja nopeasti kytkettävissä. Lisäksi Yamaha YEC-50 akku- ja säilytyslaturia voi pitää koko talven kytkettynä älykkään lataustoiminnon ansiosta.

Tankkia ei saa jättää tyhjäksi, vaan suosittelemme, että jätät tankin puolilleen tai melkein täyteen. Hyvä vaihtoehto polttoaineen lisäaineeksi löytyy Star britelta.

Lisäaineella saat polttoaineen säilymään käyttökelpoisena pidempään. Vaihtoehtoisesti voit käyttää pienkonebensiiniä. Molemmissa tapauksissa on huomioitava, että polttoainetta on ajettava moottorin läpi ennen seisontaa. Muista lisäksi käynnistää pyörä muutaman kerran talven aikana jos suinkin mahdollista.

Pyörää kannattaa talven mittaan välillä myös liikutella, jotta renkaisiin ei synny painaumia pitkästä paikallaan seisonnasta.

Prätkän talvihuolto

Sopiva talvisäilytyspaikka

Moottoripyörää ei tule säilyttää talvea ulkona edes peitteellä suojattuna, sillä pohjolan kostea ja kylmä talvi voi aiheuttaa prätkälle monennäköistä haittaa. Esimerkiksi pyörän kumiosille ei pakkanen tee hyvää. Kosteus taas vaarantaa pyörän korroosiolle.

Prätkän talvisäilytyspaikka tulisi olla kuiva ja mielellään myös lämmin tila, jossa pyörä säilyy ilman pelkoa esimerkiksi ruostumisesta tai vaikkapa naarmuuntumisesta.

Autotallissa tai muussa sopivassa talvisäilytyspaikassakin pyörä kannattaa peitellä, jotta se on suojassa esimerkiksi tomulta. Tähän sopii esimerkiksi Yamahan yleismallinen sisäpeite.

Epäilyttääkö?

Yamaha-moottoripyöräsi huoltokirjasta löydät tarkat ohjeet myös syksyisille huoltotoimenpiteille. Mutta tuntuuko, että syyshuolto on liian monimutkainen juttu, tai että pyöräsi kaipaa ajokauden päätteeksi enemmänkin huomiota kuin pieniä perustoimenpiteitä?

Jätä huolto silloin ammattilaiselle! Merkkihuollossa ammattilainen hoitaa pyöräsi kuntoon taidolla, ja huollon jälkeen voit peitellä prätkäsi talviunille huoletta. Kysy Yamaha Center -myymälöiltämme lisää!

« Takaisin