Opas oikeanlaisten pelastusliivien valintaan

27.4.2017

Käännyttävyys, kelluttavuus ja käytännöllisyys – jos kolmen k:n sääntö ei vielä ole tuttu, paina se mieleesi, kun seuraavaksi ostat pelastusliivit. Nämä kolme ominaisuutta vaikuttavat nimittäin suoraan siihen, että veneilijän halvaksi henkivakuutuksesi kutsutut liivit oikeasti myös toteuttavat tehtävänsä.

Tästä helposta säännöstä huolimatta sen oikean mallin valinta aiheuttaa päänvaivaa. Tarpeita ja tarjontaa on paljon, joten valinta voi olla vaikeaa. Tässä apuja valinnan tekemiseen sekä oppeja pelastusliivien oikeanlaiseen käyttöön.

Baltic-pelastusliivit koko perheelle


Kuinka valitsen oikeat pelastusliivit?

Pelastusliivit kääntävät veteen pudonneen ihmisen kasvot ylöspäin ja antavat niskalle tukea siten, että hengitystiet pysyvät veden yläpuolella.

On syytä huomioida, että vesiurheilussa ja usein veneilyssäkin käytettävät kelluntaliivit eivät ole pelastusliivejä. Ne toki kelluttavat ihmistä, mutta eivät käännä henkilöä automaattisesti kasvot ylöspäin eivätkä tue niskaa, jos hän on tajuttomana veden varassa.

Pelastusliivien tulee aina olla virallisesti hyväksytyt viimeisimpien EN ISO -standardien mukaisesti. Siksi pelastusliivejä ei kannata ostaa esimerkiksi ulkomaisista verkkokaupoista saati nettikirpputoreilta, vaan kotimaasta valtuutetulta jälleenmyyjältä.


Perinteiset pelastusliivit

Perinteiseen veneilyyn aivan oivalliset ovat ne kirkkaan oranssit, paksut perusliivit (Pelastusliivit 100N), joissa on päätä tukeva kaulus, heijastimet ja rinnassa pilli. Nykyään tosin on olemassa jo muitakin värejä ja kuoseja kuin se perinteinen oranssi!

Jos liivien etupuolen paneeli on jaettu osiin, ovat ne päällä tavanomaista mukavammat antaen hieman joustavammin tilaa liikkua.  Tällaisia pelastusliivejä on olemassa sekä lapsille että aikuisille.

Paukkuliiveihin verrattuna perinteiset pelastusliivit ovat paksuutensa vuoksi tanakammat päällä mikä ei kaikista tunnu mukavalta, mutta toisaalta ne ovat paukkuliivejä merkittävästi huoltovapaammat.

Baltic-paukkuliivit


Paukkuliivit eli ilmatäytteiset pelastusliivit

Paljon puhutut paukkuliivit eli virallisemmin ilmatäytteiset liivit sopivat kaikille niille, jotka painavat vähintään 40 kiloa. Nämä eivät siis ole oikea valinta pienille lapsille. Niiden kokohaitari on kuitenkin suurempi kuin pelastusliiveillä, minkä ansiosta yksi ja sama liivi sopii monen kokoisille ihmisille.

Paukkuliivien etu on niiden mukavuus: ne ovat varsin huomaamattomat niin kauan kuin ei olla tositoimissa. Esimerkiksi Baltic-pelastusliivit on suunniteltu niin, etteivät ne tunnu päällä kömpelöiltä tai haittaa liikkumista veneessä, kallioilla tai laiturissa.

Ilmatäytteiset liivit paukahtavat täyteen ilmaa vasta vedessä. Suuri osa liiveistä tekee näin automaattisesti, mutta jotkut ovat manuaalisia.

Manuaalisten liivien etu on, että ne eivät varmasti laukea roiskeista, mutta toisaalta jos henkilö on veden varassa tajuttomana, ei hän pysty laukaisemaan liiviä narusta vetämällä ja silloin ne ovat hyödyttömät.

Paukkuliivejä on olemassa eri mallisia, esimerkiksi leveäharteisille kavereille löytyy omansa ja lyhyt malli sopii vaikkapa perhokalastukseen. Kuten perinteinen pelastusliivi, myös paukkuliivi kääntää vedenvaraan joutuneen kantajansa kasvot ylöspäin ja tukee niskaa.

Vesiurheiluun tai vaikkapa melontaan paukkuliivit eivät sovi, sillä automaattisesti laukeavat liivit saattavat laueta myös roiskeista.  Lisäksi varsinkin vesiurheilussa liiveiltä vaaditaan tiukempaa suojausta ylävartalolle ja jopa suojapanssarit ovat hurjissa vesileikeissä hyväksi. Paukkuliivit eivät sovi myöskään koviin pakkasiin, sillä kaasu saattaa jähmettyä.

Ilmatäytteiset liivit tulee huollattaa aina kun ne on laukaistu, sillä laukaisun jälkeen CO2-kaasusäiliö sekä laukaisumekanismi on vaihdettava uusiin. Myös käyttämättöminäkin liivit tulee muistaa huollattaa valtuutetulla ammattilaisella vuosittain, mielellään tietenkin juuri ennen kauden alkamista.

Baltic-pelastusliivit lapsille
Lasten pelastusliivit

Lapsille ehdottomasti paras valinta ovat perinteiset pelastusliivit.  Niitä on suositeltavaa käyttää jo ihan ranta- ja laiturileikeissäkin. Valikoimistamme löytyy lapsille mieluisia eri värejä ja kuoseja. Ne on virallisesti hyväksytty, eli ne ovat paitsi kauniita, myös taatusti turvallisia.

Esimerkiksi Balticin mallistossa pienimpien lasten pelastusliiveistä löytyy usein vaippatuki sekä nostokahva kauluksen alta.

Lapset ottavat mallia vanhemmistaan, joten jokaisen merimiehen ja -naisen tai järvien kävijän on syytä opettaa perheen pienimmät käyttämään liivejä naperosta saakka. Se on vähän kuin pukisi autossa turvavyön ylleen. Ja ovathan pelastusliivit nyt jo sellainen status-symboli, että kaveritkin haluaisivat samanlaiset – varsinkin, jos päähänsä saa vielä oman kipparilakin.

Baltic-pelastusliivit lapsille
Kyllä, haararemmi kiinni – aina!

Olivat liivisi millaiset tahansa, jalkojen välistä sujautettava haararemmi on aina muistettava napsauttaa kiinni. Tämä saattaa monesti estää tajuttoman uhrin hukkumisen, sillä mikäli remmiä ei ole kiinnitetty, voi vääränkokoinen tai -mallinen pelastusliivi luiskahtaa pois päältä. Remmi myös estää sen, ettei liivi pyri karkaamaan käyttäjänsä pään yli.

Pelastusliivit tulee aina pukea päällimmäiseksi, ei koskaan esimerkiksi takin alle. Vyötäröhihnan kiristyksessä on syytä olla ajatus mukana, sillä liivien tulee aina olla päällä mahdollisimman napakasti.


Kai tiedät tämän säännön?

Pelastusliivit tulee löytyä jokaisen moottorialuksen tai viittä metriä pidemmän purjealuksen kyydistä niin monelle henkilölle kuin kulloinkin on kyydissä. Sääntö ei koske soutuveneitä, mutta oman ja muiden turvallisuuden vuoksi liivit kannattaa nakata ylle aina vesille lähtiessä, oli vene millainen tahansa. Nimittäin, vaikka vesi on elementtinä rauhoittava, ja vaikka laineen liplatus vasten veneen kylkeä saa stressikäyrän miinukselle, osaa luontokin äityä pahantuuliseksi ja arvaamattomaksi. Jos silloin keikahtaa yli laidan, kopsauttaa päänsä ja menettää tajuntansa, tai jos vesi on niin viileää, että se kangistaa kaikki lihakset, vain pelastusliivit pitävät sinut pinnalla.

Olit millainen vesilläliikkuja tahansa, on olemassa yksi nyrkkisääntö, joka sopii meille kaikille: älä koskaan jätä henkivakuutustasi rannalle.

Tutustu tästä sekä perinteisten että ilmatäytteisten pelastusliivien ja -tarvikkeiden valikoimaamme.

« Takaisin