Huolenpito on hyväksi: näin moottorikelkka pidetään terveenä

18.3.2016

Moottorikelkkailu on talviharrastusten aatelia. Jotta kelkkailu sujuisi huoletta ja kelkka kehräisi tyytyväisenä, on menopelistä pidettävä huolta. Tutustumalla huolella omaan kelkkaasi opit tuntemaan sen ja toimimaan oikein sekä ennakkoon että reissun päällä.

Kestävät Yamaha-moottorikelkat ovat laajalti tunnettuja toimintavarmuudestaan. Muutama perusasia kannattaa jokaisen kelkkailijan kuitenkin muistaa ja osata.

Tunne moottorikelkkasi

Opettele ensiksi erottamaan, mikä on normaalia ja mikä ei. Sen jälkeen näkö ja kuulo paljastavat paljon. Kuulet heti, jos käyntiääni ei ole ihan normaali, ja huomaat, jos jokin on mennyt rikki. Osaamalla toimia ajoissa ehkäiset pahempien vaurioiden syntymisen. 

Kelkan huolto

Myös variaattorihihnan kunnosta on hyvä olla tietoinen. Käytön lisäksi hihnaa rasittavat lämpötilanvaihtelut. Kulunut hihna on riski, johon auttaa uuden hihnan vaihtaminen jo hyvän sään aikaan. Reissuilla on kuitenkin ihan aina hyvä olla varahihna mukana, ja hihnan vaihtaminen kannattaa opetella itse ennen reissuun lähtöä.

Liukumuovit ja telamatto ovat myös kuluvia osia ja niitä on hyvä pitää silmällä. Kulunut telamatto voi katketa, ja ilman katkeamistakin se voi olla vaarallinen, jos esimerkiksi jarruttaminen ei onnistu toivotulla tavalla. Varmista myös telamaton kireys ja samalla keskitä matto: ohjeet löydät kelkan manuaalista. Liian löysä tai kireä telamatto rasittaa kelkkaa tarpeettomasti monin tavoin.

Kelkan huolto


Nelitahtinen moottorikelkka on huoltovapaampi

Kunnolliset ja riittävät ketjukotelon ja moottorin öljyt ovat erinomaisen tärkeitä kelkan pitkäaikaiselle hyvinvoinnille. Jos sinulla on kaksitahtikelkka, vaihda ketjukotelon öljyt kerran ajokauden aikana ja vielä kauden päättyessä. Varmista säännöllisesti pitkin talvea, että moottoriöljyä on aina tarpeeksi ja lisää sitä tarvittaessa. Käytä aina kelkan valmistajan suosittamia öljyjä.

Nelitahtisen moottorikelkan kanssa riittää, että vaihdat moottorin ja ketjukotelon öljyt 4000 kilometrin välein. Nelitahtinen kelkka on muutoinkin huomattavasti huoltovapaampi kuin kaksitahtinen, sillä sen kuluvia osia tarvitsee vaihtaa vain harvoin.

Pultit kannattaa välillä vilkaista läpi – esimerkiksi ennen pidempiä reissuja – ja tarvittaessa kiristää. Manuaalista löydät tarkat ohjeet. Jos olosi on tarvittavien huoltotoimenpiteiden suhteen epävarma, kannattaa aina kysyä neuvoa asiantuntijalta tai jättää toimenpiteet valtuutetun huollon tehtäväksi.

Moottorikelkan toimintavarmuuden edistämiseksi tulee huolto-ohjelmaa noudattaa tunnollisesti. Uusien kelkkojen kanssa sen noudattaminen on myös takuun ehtona.

Kelkan huolto

 
Oikeanlainen säilytys säästää kelkkaa

Aina ajon jälkeen kannattaa kelkan takapää nostaa tuen varaan ylös ja antaa kaasua sen verran, että pyörivä telamatto viskaa pois lumen ja loskan. Näin kelkan telatunneliin ei pääse pakkasen kiristyessä muodostumaan jäätä, joka voisi rikkoa kelkan.

Nostamalla kelkan takapää ylös estetään telamattoa myös jäätymästä kiinni maahan. Lisäksi nosto ottaa painetta pois takajousilta ja -iskareilta. Paras paikka kelkan pidempään säilytykseen on huoltopukki, jolloin kaikki jouset ja iskarit saavat levätä, ja huoltotoimenpiteitä on helppo suorittaa.

Varo kuljettamasta kelkkaa peräkärryllä kuivilla kevät- tai kesäsäillä ilman suojaa. Tieltä pöllyävä tomu löytää tiensä kaikkialle ja voi tehdä suurta hallaa kelkan sisuksille esimerkiksi kytkimessä.

Ajokauden päätteeksi kelkka on tärkeää puhdistaa mahdollisimman hyvin pesuaineen kera ja voidella kaikki alustan pyörivät osat huolellisesti runsaalla vaseliinilla. Manuaalista löydät tarvittaessa tarkat ohjeet siitä, mitkä osat tulee rasvata.

« Takaisin