Motoristi, pidä pääsi! Kunnon kypärä ja hyvä näkyvyys ovat kaiken A ja O

7.3.2016

Kypärä on motoristin tärkein turvavaruste – yhdistettynä tietenkin hyvään asenteeseen. Markkinoilla on runsaasti toinen toistaan tyylikkäämpiä, laadukkaita kypärävaihtoehtoja, joihin voit yhdistää eri värisiä ajolaseja tai visiireitä taataksesi hyvän näkyvyyden eri sääolosuhteissa.

Laadukkainkin kypärä suojaa ainoastaan, jos se on päässä ja oikein kiinnitetty. Valitse sopivan kokoinen kypärä, kiinnitä klipsi leuan alta ja varmista, että se on riittävän tiukalla. Jos kypärä saa syystä tai toisesta kovan tällin, tulee se vaihtaa uuteen.

Katukypärä on virtaviivainen kypärä ja siten oivallinen valinta moottoripyöräilijälle, sillä crossikypärille tyypillinen lippa olisi haitaksi suurilla nopeuksilla.

Offroad-hommissa crossikypärä sen sijaan kuuluu asiaan. Esimerkiksi endurossa tai kelkkaillessa rapa ja lumi saattavat lentää tai vastassa voi olla risuja, jolloin kypärän lippa antaa hieman suojaa. Pakkaskeleillä crossikypärä ja ajolasit ovat paras yhdistelmä, sillä ajolasit eivät huurru yhtä herkästi kuin visiiri.

Sekä katu- että crossikypärät suojaavat leukaa, mikä on varsinkin kovassa kyydissä olennainen turvallisuuselementti. Soma ja kepeä avokypärä on toimiva ja miellyttävä käyttää esimerkiksi leppoisassa kaupunkiajossa. Vaihtoehtona on myös avattava kypärä, jonka leukaosan voi halutessaan nostaa kätevästi ylös.

Kypärä

Laatu ja mukavuus käsi kädessä

Raskas kypärä ei ole päälle ja hartioille mukava kannateltava. Vanhat muovikypärät ovat painavia, mutta nykyään markkinoilla on paljon myös kevyitä muovi- eli polykarbonaattikypäriä. Ne ovat hintaluokaltaan edullisia peruskypäriä ja ulkonäöltään näyttäviä ja tyylikkäitä, kuten esimerkiksi mainio LS2 FF352 Rookie -katukypärä.

Erityisen laatutietoinen valinta on ylellinen kuitukypärä, joka myös on kevyt ja jonka iskunvaimennuskyky on parempi kuin polykarbonaattikypärien. Upean laadukkaan kuitukypärän, kuten Airohin legendaarisen Terminator-crossikypärän onnelliseksi omistajaksi pääsee parhaimmillaan vain muutamalla sadalla eurolla.

Laadukkaan kypärän sisusta on aina irrotettava, jotta sen saa pestyä. Kypärän istuvuutta taas voidaan hienosäätää esimerkiksi poskipaloilla. Pyydä rohkeasti myyjältä apua ja neuvoja valitessasi sopivaa kypärää, sillä vain sopiva kypärä antaa kunnon suojaa. 

Kypärä

Kypärän oma ilmastointi helpottaa niin ikään kuljettajan oloa. Ilman kiertäminen kypärässä vähentää hikoilua ja estää mahdollista visiiriä huurtumasta hengitysilman takia. Myös ajolaseissa ilman tulee kiertää, joskaan ne eivät muutenkaan huurru yhtä helposti, sillä nenä jää lasien ulkopuolelle. Nenän suojaamiseksi esimerkiksi viimalta on ajolaseihin olemassa erillisiä nenäsuojia, jotka saa helposti kiinnitettyä ja napattua pois tarpeen mukaan. 

Kypärän viimeistelevät ajolasit tai visiiri

Crossi- eli offroad-kypärän kanssa käytetään ajolaseja ja muunlaisissa motoristien kypärissä visiirejä. Valinnanvara molemmissa on laaja ja esimerkiksi värin valinta tehdään ajo-olosuhteiden sekä kuljettajan tarpeiden ja mieltymysten perusteella.

Värivaihtoehtoja on runsaasti: esimerkiksi oranssi väri auttaa erottamaan valoja ja varjoja ja on siten oiva valinta muun muassa kirkkaan sään kelkkailuun. Moni kuitenkin vannoo perinteisen kirkkaan linssin nimeen ja toisille sininen linssi on ykkösvalinta monipuolisuutensa ansiosta.

Laadukkaat visiirit ja ajolasit ovat aina naarmuuntumattomia ja niissä on laaja, vääristämätön näkökenttä. Naarmuuntunut näkökenttä ajaessa olisi turvallisuusriski, joten hanki suosiolla uutta ajokalustoa jos vanhat vermeesi ovat parhaat päivänsä nähneet. Näppärä Antifog-ominaisuus estää omalta osaltaan linssiä huurtumasta vaarallisesti ajon aikana.

Kypärä

Kokeilemalla opit, mikä ajolasien tai visiirin väri tuntuu itsestäsi parhaalta ja crossikypärän tapauksessa varmistut myös siitä, että haluamasi ajolasit myös istuvat kypärääsi.

Pyydäthän aina rohkeasti apua myös myyjältä, kun valitset itsellesi kypärää ja ajolaseja. Valinnanvaraa aina värimaailmasta lähtien on valtavasti, mutta asiantuntijan avulla löydät varmasti itsellesi sopivimman vaihtoehdon.

 

« Takaisin