Moottorikelkka alle, kausi alkaa!

15.2.2016

Päivä pitenee, moottorikelkka kuumottelee pihalla ja kelit ovat pian huipussaan. On aika suunnitella kevään bensantuoksuiset reissut! Olemme listanneet muutamia suosikkejamme, jotka kannattaa ehdottomasti käydä ajamassa läpi. Ovatko nämä siis Suomen parhaat moottorikelkkamaastot, vai tiedätkö vieläkin parempia paikkoja?

Moottorikelkka käyntiin ja Käsivartta Kilpisjärvelle

Ei autoja, ei teitä, ei ihmisiä. Vain laaja erämaa, uskomattomat näköalat ja tuntureiden tuulet, jotka kirpeästi kutittelevat poskipäitä. Tällä reitillä jos kohtaat kaksikin poromiestä, on se Enontekiön mittakaavassa jo liikenneruuhka. Moni kokenut moottorikelkkailija mainitsee nämä maisemat yhdeksi kestosuosikeistaan, eikä suotta! Pyöreälakiset tunturit ja talven hiljaiset erämaajärvet ovat lumoava elämys, joka jää mielenpäälle viipyilemään pidemmäksikin aikaa.

Uran pituus on noin 150 kilometriä ja se kulkee osittain Norjan rajan läheisyydessä. Matkan varrella on useita autiotupia, joissa kelpaa yöpyä loistavan ajopäivän päätteeksi erämaan rikkumattomassa rauhassa. Bensaa on syytä ottaa mukaan viimeistään Palojärveltä lähtiessä! Tällä reitillä tarvitset uraluvan.

Yamaha VK540IV

Itärajan erämailla

Kuuletko Venäjän villien ja koskemattomien kelkkamaiden kutsun? Kotimaan Salla tarjoaa esimakua idän ihmeistä. Tankkaa moottorikelkka täyteen Sallassa ja suuntaa kohti pohjoista: kulje tykkylumimaisemissa halki kylmyydestään kuuluisan Naruskan ja tähyile Venäjän maisemia vaikkapa huikean kauniin Sorsatunturin huipulta.

Jos mielesi halajaa syvemmälle erämaahan, voit seurata kelkkauraa aina vain pohjoisempaan, aina Soklin seuduille Savukosken Tulppioon. Kenties tuuli ja lumi ovat tuiskunneet merkityn reitin umpeen – siinäpä haaste kokeneellekin kelkkailijalle. Aloittelijoiden kannattaa pysytellä ihmisten ilmoilla, jossa tamppari tekee ahkerasti työtään. Osalla näistä välimatkoista tarvitset uraluvan.

Yamaha Venture

Kiteen alueen moottorikelkkareitit

Kiteen seudun valttina ovat priimakuntoiset rengasreitit, joiden maine on kiirinyt kauas. Reitit ovat pituudeltaan 50-200 kilometriä, eli edestakaisin ei todellakaan tarvitse ajella. Urien pohjatyöt on tehty kaivinkoneella, eli pärtsäilemään pääsee jo melko vähälläkin lumella. Ei muuta kuin moottorikelkka alle ja menoksi! Kelkkaurat on tuotu palveluiden äärelle: esimerkiksi Kiteen ja Tohmajärven keskustaan pääsee ajamaan ja yöpymismahdollisuuksia on monia. 

Paraikaa meneillään olevan luvitusprosessin vuoksi reittien kuljettavuus on syytä tarkistaa ennakkoon Keski-Karjalan Moottorikelkkailijat ry:n kotisivuilta. Sieltä löydät tietoa myös uraluvista ja lumitilanteesta.

Yamaha RS Venture

« Takaisin