Aito motivaatio on tärkeintä – Marita Nyqvist ajaa enduroa Euroopan huipulla

11.5.2016

Enduroko vain poikien laji? Höpsis! Mäntsälästä kotoisin oleva Marita Nyqvist ihastui kurapyöriin jo pikkulapsena ja ajaa nyt Euroopan parhaimmistossa. Olosuhteiden ansiosta Nyqvist oppi alusta saakka myös huoltamaan pyöränsä itse – eikä mielellään anna muiden siihen kajotakaan.

Kahdeksana vuonna LadyCupin ykköseksi tullut Marita Nyqvist on endurokuski jo kolmannessa sukupolvessa. Nyqvist hurahti offroadiin 5-vuotiaana.

– Olin pienestä pitäen tosi motivoitunut tähän. Sunnuntaiaamuisin heräsin mielelläni vaikka viideltä, jotta pääsin isän kanssa radalle, Nyqvist kertoo.

Nyqvist ajoi 13-vuotiaasta lähtien motocrossia, johon ei tarvita korttia. Jo pienestä saakka hän kuitenkin odotti kovasti piikkikorttia, jotta pääsi itsekin ajamaan enduroa.

– Isänikin ajoi kilpaa, ja ehkä sen vuoksi minullekin oli itsestäänselvyys, että halusin kilpailla. Enduromaailman kuviot olivat minulle jo tuttuja, koska olin pienestä saakka ollut niissä mukana, Nyqvist muistelee.

Marita NyqvistKuva: Jenni Siekkinen, Italia

Voittaminen motivoi

Nyqvist on menestynyt laajalti sekä henkilökohtaisesti että joukkue-endurossa niin Suomessa kuin Euroopassa. Viime vuonna hänen joukkueensa voitti EM-mestaruuden. Joukkue-endurossa kuljettajat ajavat yksin, minkä jälkeen joukkueen jäsenten ajat lasketaan yhteen.

– Joukkueena kavereita tsempataan aina täysillä ja kielletään hölmöilemästä, Nyqvist naurahtaa.

Voiton eteen tehdään paljon töitä ja menestys motivoi jatkamaan treenaamista. Viime vuonna Nyqvist sai EM-tason pronssia ja on ollut kuuden nopeimman joukossa jo pitkään. Tavoite on kirkkaana mielessä:

– EM-kulta on haaveena!

Marita NyqvistKuva: Robert Pairan, Italia

Kokeneemmilta kannattaa kysyä neuvoja

Marita Nyqvist on neuvonut kisauralla eteenpäin monta nuorta endurokuljettajaa. Millainen maailma enduro sitten on tytöille ja naisille? Nyqvistin mukaan avoin, kunhan oma asenne on reipas.

– Itse olen ajanut ja pärjännyt pienestä pitäen kundien kanssa, joten en ole edes ajatellut asiaa sen suuremmin. Minuun on aina suhtauduttu tosi hyvin, osana porukkaa, vaikka olenkin ollut kundeja hitaampi, Nyqvist kertoo.

Laji on erittäin monipuolinen. Se nostaa tehokkaasti lihaskuntoa ja -voimaa sekä koordinaatiokykyä ja kehittää tasapainoa. Enduro on myös sosiaalinen laji, jonka kautta saa paljon kavereita – parhaimmillaan ympäri maailmaa.

Oma-aloitteinen pitää kuitenkin olla ja kokeneemmilta kuskeilta kannattaa rohkeasti kysyä vinkkejä. Nyqvist antaa esimerkiksi kisamuiston muutaman vuoden takaa.

– Olimme Kärkkäisen Sannan kanssa ensimmäistä kertaa kisamatkalla Euroopassa. Emme tunteneet paikkoja, joten kysyimme Salmisen Juhalta, että missä täällä kannattaisi ajella. Moni kauhisteli, että eihän nyt tuollaista voi noin vain mennä kysymään, Nyqvist nauraa.

Juha Salminen on voittanut enduron MM-sarjassa 13 maailmanmestaruutta.

– Juha antoi meille mielellään tosi hyviä neuvoja ja myös hyödyllisiä kontakteja, Nyqvist naurahtaa.

Marita NyqvistKuva: Jenni Siekkinen, Espanja

Pyörän tekniikkaa tulee ymmärtää

Nyqvist opetteli jo nuorena paitsi ajamaan, myös huoltamaan pyöräänsä itse. Isällä ei aina ollut aikaa tulla mukaan radalle, joten nuoren kuskin oli osattava tarvittavat huoltotaidot. Vaikka kisatilanteissa huoltohenkilöstö saa nykyään huoltaa pyörää, on hyvän kisa-ajan saamiseksi tärkeää, että kuski itse ymmärtää pyörän tekniikkaa ja osaa siten heti kertoa, millaista huoltoa kulloinkin tarvitaan.

Nyqvistin enduroksi tehty piikkinen crossi-Yamaha on hänen silmäteränsä.

– En mielelläni anna muiden koskea pyörääni, Nyqvist nauraa.

–  Minulla on muutama luottomekaanikko, jotka saavat siihen kajota, mutta itse tunnen pyöräni parhaiten ja olen tarkka joka asiasta, joten huollan sitä aina mieluiten itse.

 Marita NyqvistKuva: Ville Nykvist, Italia

Enduro-ura tavallisen arjen rinnalla

Aitoa innostusta on löydyttävä, jotta ajamisen lisäksi kuljettaja jaksaa treenata myös pyörän huoltamista ja kontaktoida sponsoreita.

– Pelkkä vanhemman innostus lajiin ei riitä, Nyqvist vinkkaa.

Kun innostusta piisaa, onnistuu enduro-uran limittäminen normaalin arjen kanssa myös aikuisena. Nyqvist itse työskentelee sähköautomaation parissa. Kun aika on kortilla, harjoittelun tulee olla määrätietoista.

– Kesäaikana joka toinen ilta menee radalla ajamisessa ja joka toinen ilta pyörän huollossa, Nyqvist mainitsee.

Enduroon voi tutustua koeajopäivillä, joskin siellä on mukana oltava omia varusteita. Moottorikerhojen järjestämissä tapahtumissa voi saada kokeilla kerholaisten pyöriä ja lainata ajovarusteita.

– Naisille järjestetään lisäksi ajoleiriviikonloppuja, jonne voi tulla katsomaan ja kokeilemaan lajia, Nyqvist neuvoo.

Marita NyqvistKuva: Jenni Siekkinen, Italia

 

« Takaisin