Lähdetäänkö wakeemaan? Tätä huimapäistä lajia ei voit olla kokeilematta!

15.6.2016

Wakeboarding yhdistää parhaat puolet vesihiihdosta sekä lumi- ja leijalautailusta. Lajia pääsee testaamaan varsin helposti esimerkiksi Wakespotin kaapelilla Helsingissä. Jos ja kun innostut wakeemisesta, löydät tyylikkäät ja laadukkaat Joben wakeboarding-tarvikkeet verkkokaupastamme!

Wakeboarding syntyi Yhdysvalloissa 1990-luvun alussa, ja pian sen jälkeen ensimmäiset wakeboardit tulivat myös Suomeen. Lasse Mikkonen Helsinki Wakespotista arvelee, että lajilla on Suomessa tätä nykyä noin 500 harrastajaa, jota käyvät wakeemassa ainakin muutaman kerran kesässä.

– Suomessa wakeboarding-kausi alkaa toukokuun kieppeillä ja jatkuu lokakuulle. Sesonki kestää melkein yhtä kauan kuin Keski-Euroopassa. Nykyaikaisilla märkäpuvuilla ei kuitenkaan tulisi kylmä, vaikka vesi olisi 3-asteista, Mikkonen kertoo.

Kuten urheilussa aina, voi myös wakeboardingissa kisata aina MM-tasolla saakka. Hyppyreineen ja erilaisine ratoineen wakeboarding-kilpailuissa nähtävät temput muistuttavat hyvin paljon lumilautailua.

Keski-Euroopassa laji on huikeassa suosiossa. Mikkonen kertoo, että esimerkiksi Saksassa on jopa noin sata isoa wakeboarding-kaapelia – meininki muistuttaa parhaimmillaan hiihtokeskusten laskettelurinteitä!

Jobe Wakeboarding


Vene-wake kaapelia rankempaa

Hieman kuviovesihiihtoa muistuttavaa wakeboardingia harrastettiin alun perin yksinomaan veneen perässä. Nykyään wakeemista harrastetaan yleensä lajiin kehitetyillä kaapeliradoilla. Vene-wake pitää kuitenkin pintansa alkuperäisenä, hieman rankempana lajina. Sitä voi harrastaa myös monipuolisemmin eri paikoissa.

– Kaapeli-wakeparkit tulivat Suomeen vuonna 2008 Ukkohallaan. Wakespotin kaltaisia 2.0 kaapeleita saatiin odottaa vuoteen 2013, Mikkonen muistelee.

Veneen perässä wakeeminen on hankalampaa kuin kaapelilla, sillä veneeseen – tai miksei vesiskootteriinkin – kiinnitetty köysi vetää lautailijaa alaviistoon. Wakespotin kaapelilla Helsingin Hietaniemessä lajia pääsee kokeilemaan pikkurahalla ilman minkäänlaista aiempaa kokemusta.

– Lajia voi kokeilla melkeinpä kuka tahansa ikään katsomatta. Esimerkiksi lumilautailijoille tämä on aivan erityisen upea vaihtoehto, jolla lautailukauden saa ympärivuotiseksi, Mikkonen huomauttaa.


Lumilaudan kyydistä wakelaudalle

Janne Kilpiö löysi wakeemisen juurikin lumilautailuinnostuksensa kautta. Teini-ikäisenä Kilpiö huomasi wakelaudan setänsä autotallin seinällä, ja se olikin sitten menoa – jokakesäiset lautailuvieroitusoireet jäivät historiaan.

– Alkuvaiheessa ja edelleenkin parasta on jatkuva uusien temppujen oppiminen. Jokainen temppu minkä osasin lumilaudalla, on pitänyt opetella uudestaan wakella.

Kaksi kuukautta sitten Kilpiö toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja muutti Uuteen-Seelantiin vuodeksi. Samoihin aikoihin alkoi myös yhteistyö Joben kanssa.

– Jobella on todella laadukkaita wakeboarding-tuotteita, joita maailman huiput aina maailmanmestarista lähtien käyttävät. Suomessa wakeboarding on todella kovassa nosteessa, joten se oli meille win-win-tilanne ottaa yksi rämäpää mukaan tuomaan Joben ilosanomaa tänne härmään, Kilpiö luonnehtii.

Jobe Janne KilpiöKuvassa Janne Kilpiö

Jobea päästä varpaisiin

Kilpiö kertoo olevansa vilukissa. Joben märkäpukujen sisäpinnalla on meltdown thermo, joka pitää hyvin lämpimänä. Samalla puvut ovat kuitenkin todella joustavia, ja aqua block pitää kylmän veden poissa puvun alta. Kilpiön valinta on Jobe Portland 2/3 mm.

Wakelautana Kilpiöllä on maailmanmestari Dominik Gührsin suunnittelema Jobe Breach, jota Kilpiö kehuu monipuolisimmaksi kaikista kokeilemistaan laudoista. Siteinä ovat Jobe Evot, joiden kantapäiden ilmapatjat pehmentävät laskeutumisia. Bootsit tukevat nilkkoja, ja bootsien pohjissa olevista rei’istä ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.

– Kypäräni on Jobe Slam. Wakeemisessa käytettävän kypärän pitää olla istuva, sitä pitää pystyä säätämään eivätkä täytteet saa lähteä uimareissulle joka kaatumisen jälkeen. Ja tietenkin kypärän pitää myös näyttää hyvältä!

Tarvikkeensa Kilpiö pakkaa Jobe wake trailer bagiin, johon hän itse asiassa pakkasi kaikki kamppeensa myös Uuteen-Seelantiin lähtiessään.

Sopiva wake-lauta koko perheelle?

Aloittelevaa wakeboardaajaa Kilpiö neuvoo pohtimaan, millaiseen käyttöön harrastevarusteet tulevat. Jos käyttö on satunnaista, kannattaa valita yleissopivat varusteet, joita vaikka koko perhe voi kesän mittaan käyttää.

– Jos ei ole aiempaa kokemusta mistään lautalajista, valitsisin slalom-menoon suunnitellun lautamallin, jonka kanssa vedestälähtö ja käännökset on helpompi oppia, Kilpiö opastaa.

Hän huomauttaa, että vaikka laji on Suomessa nuori, on meillä sen kukoistukselle kaikki edellytykset – asummehan tuhansien järvien maassa!

– Kannattaa tulla vesiurheilutapahtumiin rohkeasti paikalle tutustumaan lajiin. Ennen kesää tuotteita pääsee hypistelemään venemessuilla, ja kesän aikana Jobe järjestää vesiurheilutestitapahtumia veloituksetta ympäri Suomea, Kilpiö vinkkaa.

Tutustu Joben wakeboard-tuotteisiin myös verkkokaupassamme!

Jobe Wakeboarding

« Takaisin