Kokka kohti laineita: joko Sinun veneesi on kesäkunnossa?

10.4.2017

Veneilykauden starttaaminen on yhtä juhlaa, kunhan vene on syksyllä laitettu huolellisesti talviteloille. Jos tämä on päässyt unohtumaan, on keväällä isompi urakka edessä. Kertasimme veneen kesäkuntoon laittamisen ohjeet, jotta Sinun veneilykautesi alkaisi jouhevasti!

Huolellisesti puhdistettu ja ilmavasti säilytetty vene on mukava ottaa esille talviteloilta. Silloin keväthuolto on oikeastaan tsekkaus, mutta muutama perusasia on tärkeää muistaa myös keväisin.

Puhdistuksesta on hyvä aloittaa. Painepesuri on näppärä apuri, kunhan et suuntaa sitä veneen mahdollisille teak-pinnoille. 

Painepesurilla puhdasta

Jos veneen syyshuolto on jäänyt tekemättä, on edessä isompi jumppa. Veneen vesirajan alapuolinen osa puhdistetaan erittäin huolellisesti Star brite Sea Safe Hull Cleaner -pohjanpesuaineella, varsinkin, jos on tarkoituksena tehdä pohjan maalaus. Muussa tapauksessa pesuaineeksi riittää usein mainiosti Star brite Sea Safe -veneenpesuainetiiviste, joka sopii veneen kannen, rungon ja sisäpintojen puhdistukseen sekä myös mahdollisille kromi- ja laminaattipinnoille. Tuote on biologisesti hajoava eli aidosti ympäristöystävällinen, ja lisäksi todella monikäyttöinen. Uudet Star Brite Sea Safe -tuotteet ovat ympäristöystävällinen valinta! Ne ovat biologisesti hajoavia ja suunniteltu tehokkaiksi ilman vahvoja kemikaaleja tai fosfaatteja. Myös pullot ja pakkaukset ovat 100 % kierrätettäviä.

– Veneen pohjan kunto vaikuttaa ihan oleellisesti veneen suorituskykyyn ja sitä kautta muun muassa polttoaineen kulutukseen. Pohja on syytä pitää kunnossa koko kauden, joko käyttämällä antifouling-maalia merialueilla, tai puhdistamalla pohja kesän aikana kerran tai pari, muistuttaa myyntipäällikkö Marita Tuoma.

Lasikuitupinnan tulee talven aikana saada hengittää, minkä vuoksi vahaus tehdään vasta keväällä – ja se tehdään joka kevät. Vahaus suojaa runkoa UV-säteilyn ja meriveden vaikutuksilta, minkä ansiosta veneen arvo säilyy paremmin. Star brite PTEF -venekiilloke antaa kovan ja hyvän suojan, pitäen lian pois myös lasikuidun huokosista.

Pohjan maalaus

Tsekkaa veneilytarvikkeiden kunto

Turvallisen ja sujuvan veneilyn takaamiseksi tulee tarvikkeiden olla kunnossa. Kauden kynnyksellä on oikea aika huollattaa veneen sammutin sekä mahdolliset ilmatäytteiset pelastusliivit. Jos käytössä ovat perinteiset pelastusliivit, tulee myös niiden kunto tarkistaa.

Aina ennen vesille lähtöä on syytä varmistaa, että liivejä riittää jokaiselle veneilijälle ja että ne ovat oikean kokoisia.

– Tarkista keväällä myös ankkurin, köysien ja lepuuttajien peruskunto ja vaihda kuluneet tai ruostuneet haat ja sakkelit uusiin. Varmista, että köydet ovat ehjät ja että valot sekä lisälaitteet kuten karttaplotteri toimivat, Tuoma luettelee.

Kun pitkä talvi on takana ja innostus lähteä vesille suuri, saattaa moni yksinkertaiselta tuntuva asia unohtua. Yksi näistä on perätulppa.

– Talvisäilytyksessä tulpan on hyvä olla irti, jotta mahdollinen talven aikana kertyvä vesi pääsee veneestä pois eikä hajota jäätyessään paikkoja. Mutta sitä ei voi liikaa painottaa, kuinka tärkeää on laittaa perätulppa paikoilleen ennen vesille laskua. Joka kevät muutama vene uppoaa, kun tulppa on unohtunut, kertoo Yamaha Marinen tekninen neuvoja Seppo Savolainen.

Varmista myös että akku on kunnossa ja siinä on virtaa ennen kuin vene on vesillä. Ja ovathan kaikki avaimet tallella ja mukana?

– Virta-avaimen lisäksi tarvitaan usein myös päävirtakytkimeen avain. Lisäksi käytössä voi olla erillinen käynnistykseneston kauko-ohjain, jota ilman perämoottori ei käynnisty, Savolainen sanoo.

Kaikissa veneissä on lisäksi myös turvakytkin, jonka toinen pää kiinnitetään kierrejohdolla esimerkiksi kuljettajan ranteeseen tai pelastusliiveihin. Turvakytkin on etenkin talven jälkeen helppo unohtaa, ja silloin veneen akku saattaa turhissa starttailuyrityksissä tyhjentyä kokonaan.

Varusteet kunnossa

Puhtaanapitoa pitkin veneilykautta

Kannen puhdistukseen tarkoitettua Star brite Sea Safe Deck Cleaneria kannattaa aina tarvittaessa käyttää myös kesken kauden. Se lisää veneilyn turvallisuutta, sillä tuote paitsi puhdistaa ja antaa suojaavan pinnan, se myös ehkäisee kannen liukkautta.

Kauden aikana myös näppärä puhdistusspray auttaa pitämään veneen puhtaana.

– Veneessä voi tulla esimerkiksi öljy- tai bensaroiskeita ja myös kalansaaliista voi tulla veneen pintaan likaa. Likojen puhdistaminen tuoreeltaan pitää veneen siistissä kunnossa. Star briten vahva puhdistusspray on hyvä tuote olla aina mukana, Tuoma sanoo.

Syksyllä veneen kuomu kannattaa puhdistaa kunnolla Star brite kuomunpuhdistusspraylla. Puhdistus sekä veneen ilmava säilytys ehkäisevät homeen muodostumista talven aikana. Jos hometta kuitenkin pääsee syntymään, Star brite homeenpoistoaineella se lähtee. Sillä voi tarvittaessa puhdistaa myös pelastusliivit.

– Kun kuomu on puhdas, se kannattaa käsitellä Sea Safe -kuomunkyllästeaineella, jonka ansiosta vesi ei pääse kuomusta läpi eikä hometta muodostu, Tuoma vinkkaa.

Verkkokaupastamme löydät monipuoliset tuotteet veneilyyn

Veneen puhdistukseen on markkinoilla monenlaisia aineita ja välineitä. Yamaha Center -verkkokaupasta löydät runsaan valikoiman laadukkaita tuotteita erilaisiin käyttökohteisiin, muovi- ja metallipintojen puhdistuksesta aina teak-pintojen käsittelyyn ja veneen vahaukseen.

« Takaisin